מרבית בתי הספר הגבוהים לעיצוב במדינת ישראל דורשים כחלק מתנאי הקבלה שלהם הגשה של תיק עבודות המייצג את הפוטנציאל של המועמד. בתי ספר שונים ללימודי עיצוב כמו בצלאל או שנקר מציבים דרישות שונות לגבי תיק העבודות שצריך להגיש, וכן ישנן דרישות שונות לגבי תיק עבודות המיועד לשם קבלה למחלקות השונות כמו תקשורת חזותית, אמנות, ארכיטקטורה, עיצוב אופנה ועוד.
אנשים רבים שרוצים להתקבל ללימודי עיצוב טועים במקרים רבים בדרך שבה הם ניגשים אל הנושא של הכנת תיק עבודות. הם סבורים כי תיק עבודות כזה צריך לייצג יכולת, אך בפועל מה שבתי הספר לעיצוב מחפשים כאשר הם מציבים דרישה להצגת תיק עבודות הוא לראות את הפוטנציאל הגלום במועמד, ולא את היכולת העכשווית שלו, שכן לכן הוא ניגש ללימודים ולא עוסק בפועל בתחום העיצוב המבוקש.
תיק עבודות טוב צריך להראות יכולת מסוימת להתבטא דרך מדיום כמו ציור, צילום או כל דבר אחר, אך הוא בעיקר צריך להעיד על חשיבה ובעיקר תהליכי חשיבה. תיק עבודות הוא בדרך כלל הבסיס לראיון אישי במסגרת הקבלה למוסדות העיצוב ומי שמכין את אותו תיק עבודות יצטרך להסביר אודות המחשבה שעומדת מאחורי העבודות ולספר על תהליך העבודה.
אנשים שהם חסרי רקע לחלוטין בתחום שאליו הם מבקשים להתקבל יכולים, ולעיתים אף מומלץ, להעזר בגורם מקצועי בשביל להכין תיק עבודות וניתן בהחלט לשקול תוכנית של מכינה לעיצוב שבסופה יוצא התלמיד עם תיק עבודות שאיתו הוא יכול להגיש מועמדות למוסדות האקדמיים.
תיק עבודות טוב צריך להכיל עבודה עם מדיומים מגוונים, ולעיתים גם לא מזיק אם יש לו תמה אחת מאחדת ונושא שניכר כי הוא תחום העניין והעיסוק של המועמד, ולא רק אוסף אקלקטי של דברים שלא קשורים שצורפו יחד לכדי תיק עבודות. כדאי מאוד לראות דוגמא של תיק עבודות מוצלח לפני שמגישים גרסה סופית של תיק העבודות שלכם בכדי לקבל מושג כללי אודות כיצד תיק עבודות צריך להראות, אך בסופו של דבר כל תיק עבודות הוא אישי ואמור גם לשקף את האופי של המועמד ולכן איך תחליף להשקעה מרובה ומחשבה בכדי להעמיד תיק עבודות שיקנה לכם מקום במוסד והמחלקה ללימודי עיצוב שאליהם אתם רוצים להתקבל. בהצלחה!
שחר דגן, עורך אתר טקסטולוגיה